Pianissimo

Lukes_piano5.jpg

Naast me, in de bibliotheek, zit een mompelaar. Eigenlijk zit hij niet direct naast me, want dan was ik ‘m allang gepeerd, maar op acht meter toch dichtbij genoeg om de algemeen aanvaardde stilte situatie enigszins te verstoren. Om de paar minuten zegt hij ‘nou’ tegen de krant, of hij loopt een rondje en pruttelt ‘hèhè’. Nu is het even stil want hij is in slaap gevallen boven zijn bakje rauwkost.

Ik vind het altijd ontzettend aangenaam in de bibliotheek. Omdat we in Afrika beperkte aanvoer hadden van kinderboeken en ik me na een paar maanden al door mijn zeecontainer had gewurmd,  ging ik op een gegeven moment maar over op de Jackie Collins collectie van mijn moeder. Toen was ik ongeveer zeven. Ik kon heel goed lezen want dat had ze me zelf geleerd (mijn moeder, niet Jackie) en toen ik daar doorheen was begon ik aan mijn vaders Ludlums. En als we dan weer even in Nederland waren kon ik naar de bieb en me gewoon wentelen in Pinkeltje en zo, normal kids’ stuff.

O jee, nu word ik ook nog bevangen door ontroering omdat er iemand in de hal piano is gaan spelen. Zo leuk is onze bibliotheek, dat er een piano staat waarop ‘gevorderde spelers maximaal 30 minuten met een lichte toets mogen spelen’. Dat staat op het bordje en daar houdt iedereen zich aan, hoewel tot mijn spijt niemand het ooit dertig minuten volhoudt. Ook werpt zich nooit eens een maniak op de toetsen om eens lekker de vlooienmars kapot te rammen, terwijl ik zeker weet dat talloze bezoekers net als ik zich daartoe amper kunnen bedwingen. Gekkje op acht meter zie ik er nog wel voor aan.

Nu ik hier toch zit bedenk ik maar weer eens iets te eten.

 • 300 gram gekookte bieten in blokjes
 • 150 gram zachte geitenkaas
 • 2 stronkjes witlof, gewassen en gesneden
 • quinoa, gekookt, voor 3 à 4 personen [Ik ben echt geen quinoa fundamentalist. Maar je moet toch 7 dagen per week eten...]
 • ½ komkommer in blokjes
 • 1 blik adukibonen (te vinden bij natuurwinkels), afgespoeld en uitgelekt
 • voor de dressing:
 • 1 eetlepel azijn
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel mayonaise
 • paar druppels water
 • zout en peper

Aangezien quinoa tegenwoordig ongeveer zo duur is als goud, kan je deze salade natuurlijk ook gewoon met afgekoelde pasta of rijst maken. Meng alle ingrediënten voor de salade behalve de bieten, en hussel met de dressing. Schep dan de bieten eroverheen. Ik heb kort de illusie gehad dat mijn dochters bieten zouden eten als een dolle om de voor de hand liggende roze redenen, maar nee. Ze blieven nog liever paksoi.

Delilah van Eyck

Currently voice of ING online animations & video ( for example 'de voordelen van uw creditcard' , 'zelf invloed op de vaste hypotheekrente'), A.Vogel internal, Fixodent TV commercials. Playing small parts in Telefilm 'Hope' and upcoming Toen Mijn Vader Een Struik Werd directed by Nicole van Kilsdonk.