Retox

white-wine.jpg

 

“Hallo buren! Wij hebben onverwacht gasten en een nijpend witte wijntekort. Iemand een flesje te leen?” sent from my iPhone [dronken] at 22:07.

Dit was thuis een week geleden op een brave, niksige zondagavond, nadat er door een gezelschap van vijf welgeteld 1 fles Champagne, 3 flessen wijn, een sixpack, een halve fles eau de vie, wat zelfgebrouwen pruimenstook en een restje vodka waren weggezet – beginnend om 19:30 u. Ik had de onaangebroken fles port uit Matt’s geboortejaar al op tafel gezwierd (ik blijf het proberen) maar die moffelt hij altijd weer weg.

Godzijdank antwoordde er niemand (op tijd) op dat bericht en eindigde daar onze zondagavondbinge, want de week moest toen nog beginnen. En Jezus, dat wàs me er één.  Opgerakeld oud zeer, sprankelende beloften, iets te huilen en iets te vieren; u roept, wij draaien. En zo kreeg ik zondagavond al het vermoeden dat het ik deze week met mijn reguliere doordeweek-geen-alcohol-en-weinig-suiker-en-koolhydratenbeleid wel kon schudden. Overigens eindigt voor mij die ‘werk’week donderdag om 17 uur want ik heb toch geen werkweek.

En zo dronk ik líters wijn, at ik cake en frambozen-merenguetaart van Holtkamp, chocoladetaart, rode wijnsorbet, goed brood en pasta, de hele week door. Hoogtepunt: donderdagavond Marius met een briljant inleidinkje bij het naastgelegen Worst, namelijk een kummelcrostino met lardo, venkel, en parmezaan. Daar dronken we Grüner Veltliner bij, want dat hoorde zo.

En omdat ik deze week in stijl ga afsluiten heb ik die crostino vanmiddag nagemaakt, met nog meer lekkers. It’s a damn shame dat ik zo zelden brood eet, ‘cause I make a mean sandwich.

 • 3 dikke sneden goed brood
 • half ons gesneden grillspek of Zeeuws spek
 • halve venkelknol, dun geschaafd op een mandoline
 • beetje pecorino (ik had geen Parmezaan)
 • kleine theelepel komijn (ik had geen kummel), grof gestampt of gevijzeld
 • flinke theelepel azijn
 • flinke theelepel olijfolie
 • zout en peper

Maak in een kommetje een simpele dressing van de olie, het azijn, de komijn en zout en peper, en roer de venkel erdoor. Beleg één snee brood (getoast of niet) met spek en drapeer daar een beetje leuk de venkel overheen. Rasp er de kaas boven. Dan:

 • 1 rijpe avocado, geprakt met een paar druppels olijfolie en citroensap
 • ca. 50 gram zachte geitenkaas

Rooster de tweede snee brood. Smeer er dik de avocado op, en verkruimel de geitenkaas erboven. Bestrooi met zout en peper, en druppel er nog wat olie overheen. En nu nog:

 • half ons pekelvlees
 • 1 eetlepel gekookte zuurkool. Dit haal je uit een potje, ik verbied je een half uur zuurkool te gaan staan koken voor een broodje.
 • Milde, grove mosterd

De derde snee brood beleg je met het pekelvlees en de mosterd. Nuke de zuurkool 30 seconden in de magnetron en leg het op het vlees.

Delilah van Eyck

Currently voice of ING online animations & video ( for example 'de voordelen van uw creditcard' , 'zelf invloed op de vaste hypotheekrente'), A.Vogel internal, Fixodent TV commercials. Playing small parts in Telefilm 'Hope' and upcoming Toen Mijn Vader Een Struik Werd directed by Nicole van Kilsdonk.