Toy Joy

Vermomde bloemkool

Vandaag heb ik met mijn stem een hoop reclame gemaakt voor speelgoed en nu zit ik thuis, tussen rondslingerende knikkers, afgelebberde onopgeblazen ballonnen, opschrijfboekjesen verrekijkers me af te vragen of ik stiekem nog wat weg kan gooien voordat de kinderen thuis komen. Die Barbie die inmiddels dreadlocks heeft?  De gitaar-op-batterijen waaruit onverklaarbaar valse hiphop klinkt?

Lang geleden had ik visioenen van onze dochters spelend met duurzaam houten treintjes en hamers, en lappenpoppen van verantwoord ruw katoen. Die droom werd getorpedeerd op de eerste verjaardag,  toen Matt’s broer (London!) heel goed begreep dat zuivere suikeroompunten alleen gescoord worden met gekleurd plastic waar geluid uit komt.

Zelf kan ik me niet heugen waar ik  vroeger het allerliefst mee speelde, ik herinner me alleen een Barbiepaleis en eindeloos Vier-op-een-rijen, en dat ik het Halma bord omver flikkerde als ik dreigde te verliezen.

 

Ik denk dat de meisjes heel slecht zouden zijn in het Marie Kondo spel van weggooien wat geen vreugde brengt, omdat het zulke vreugdevolle wezens zijn als het op troepjes aankomt. Dat zal dus op mij aankomen…

Eerst maar eens voor ze koken. Bloemkool in de vorm van bloemkool blieven ze niet, maar ik ben niet voor één gat te vangen.

 

Bloemkoolbaksel met tomatensaus en mozzarella

 

·      1 bloemkool, in roosjes verdeeld

·      1 kleine ui, fijngesnipperd

·      1 teen knoflook, gehakt

·      2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden

 

·      1 blik gepelde tomaten

·      1 kleine ui, fijngesnipperd

·      1 teen knoflook, gehakt

·      2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden

·      Ja dit klopt! Twee keer inderdaad

·      Scheut worcestershiresauce

·      bouillonblokje

·      1 eetlepel tomatenpuree

 

·      2 bollen buffelmozzarella in stukken/plakken

·      klein handje basilicumblaadjes

·      goed brood

 

·      Keukenmachine

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.  Zet een ovenschaal klaar en vet in met olie of boter. Verwarm in een diepe koekenpan wat bakolie op laag vuur, fruit de ui glazig in ongeveer 8 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog twee minute mee, dan de gedroogde kruiden, het bouillonblokje verkruimeld, en de tomatenpuree erbij. Na nog een minuutjede bliktomaten en de worcestershiresauce in de pan, even hoog opkoken en het vuur dan laag zetten.

Maal in porties de bloemkool fijn in de keukenmachine; niet tot puree maar wel zo klein als rijst. Verwarm in nog een diepe koekenpan of wok wat olie, en bak zoals hierboven de ui en knoflook zacht en de kruiden geurig.  Voeg de bloemkool toe en bak ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur zacht en tegen goud aan.

Verdeel de bloemkool over de bodem van de ovenschaal en druk aan met de achterkant van opscheplepel zodat het een stevige laag vormt. Lepel daar de tomatensaus bovenop en bestrooi met de mozzarella, zet nog tien minuten in de hete oven tot de mozzarella smelt en kleurt. Scheur er basilicum over en serveer met brood.

 

 

 

 

Delilah van Eyck

Currently voice of ING online animations & video ( for example 'de voordelen van uw creditcard' , 'zelf invloed op de vaste hypotheekrente'), A.Vogel internal, Fixodent TV commercials. Playing small parts in Telefilm 'Hope' and upcoming Toen Mijn Vader Een Struik Werd directed by Nicole van Kilsdonk.