You say Patato.....

Patato

Heeeee Rob, hoi!

Aardappels dus. Ja. Goed.

Je hebt gelijk; de aardappels van de buren zijn altijd goudkleuriger, of in ieder geval lekkerder. En ja, vooral wanneer die buren zuidelijker geaard zijn. (Laat de Scandinaviërs het niet horen). De beste aardappels die ìk ooit at (hier komen de aardappelovertreffingen) werden ons overhandigd door René, de buurman van het familiehuisje in de Bourgogne. René is een tandeloze boer in ruste, kromgebogen ijverend aan moestuin en grindpad, schitterend onverstaanbaar in zijn harde Bourguignon-Morvandiau dialect. En wat René ons niet in woorden duidelijk kan maken, verheldert hij wel met niet mis te interpreteren gebarentaal.

Toen nicht S., Londense power-uitgeefster met daarbij horende zelfverzekerd- en gevatheid haar eerste bezoek bracht aan het vakantiestulpje en deelnam aan de ietwat verplichte eenmalige ‘apéro’ bij René en zijn vrouw Christiane thuis, bracht ze uiteraard echtgenoot en zuigeling mee. Nichtje T., destijds vier maanden jong, lag even in de armen van de kirrende Christiane, zelf moeder van negen en grootmoeder van een horde aan kleinkinderen. Iedereen deed hun stinkende best de conversatie op gang te houden met school-Frans en getemperd dialect. Maar toen ze stuitten op wat een onoverbrugbaar vraagteken leek, S. haar onbegrip (ongeloof?) niet meer kon verbloemen en René zag dat zijn compliment verloren ging in haast Babylonische spraakverwarring, KON HIJ NIET ANDERS dan S. met twee handen bij de zijkant van haar boezem vatten, er hoogst goedkeurend in te knijpen en er bemoedigend bij te knikken. “Goeie melk!”

Eigenlijk vind ik de lekkerste bereiding van een aardappel nog steeds: heel dun gesneden en dan gefrituurd, kom hoe heet dat, maar omdat dat natuurlijk geen volwaardige maaltijdcomponent te noemen is volgt hier iets anders. Ik kook aardappels altijd in de schil voor meer smaak. Die van René hadden een prachtig dun gouden, nauwelijks waarneembaar schilletje. Zo vers kom je ze in het wild van de supermarkt nooit tegen, maar als het seizoen ernaar is koop ik Opperdoezer Ronde en anders de meest ‘verfijnde’ biologische die ik kan vinden. Ik geef toe: ik vind gekookte aardappels ook vrij saai. Je moet er een beetje aan knutselen, tenzij je in de buurt van Sagres of Dijon bent. Ik doe bijna altijd na het afgieten een klont boter of roomkaas of lepel goede olie, wat Maldon zout plus een schep mosterd a l’ancienne in de pan en laat alles met deksel nog even staan vóór het husselen. Of ik probeer, zoals nu, smaken en structuur te ‘stapelen’. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en vergt ook niet per se heel veel ingrediënten, en het werkt voor veel maaltijden. Dit keer was de gedachtengang; die aardappel is zacht van structuur en neutraal maar ietwat zoetig van smaak. Daar moet dan iets knapperigs, iets zouts en iets fris bij, en dat zoute kan prima de oempf van blauwe kaas zijn. Mocht je blauwe kaas goor vinden, neem dan geitenkaas.

 

Lauwwarme salade van aardappelen en groene asperge met blauwe kaascrème

voor 3 personen of twee grote en twee kleine

 

    5 a 6 middelgrote vastkokende aardappels

    1 eetlepel echt lekkere olie

    150 gram blauwe kaas

    5 eetlepels room

    2 eetlepels witte wijnazijn

    2 eetlepels water

    2 theelepels honing

    500 gram groene asperges

    3 eetlepels zonnebloem/pompoenpitten, gemengd

    3 eetlepels granaatappelpitten

 

Boen de aardappels schoon onder de koude kraan en verwijder pitjes, uitlopers en plekken. Dan blijf je waarschijnlijk achter met gehavende exemplaren, maar met meer schil dan geen schil. Snij ze in stukken van min of meer gelijke grootte. Die van mij waren ongeveer zo groot als een pingpongbal met scherpe hoeken. Doe ze in een ruime pan, net onder koud water. Breng aan de kook. Snijd de onderste 1,5 cm van de asperges, spoel ze met koud water, en snij in schuine stukken van 2 cm.  Als je een daartoe geschikte pan/vergiet hebt, stoom dan de asperges 2 minuten boven de aardappels, kook ze anders 1,5 minuut in een laagje water met zout. Mijn (grootte) aardappels waren na ca. 12 minuten beetgaar. Giet af en besprenkel met de olie en wat zout. Laat aardappels en asperges afkoelen. Met een staafmixer (als je hebt met hakmolentje en beker) maak je de blauwe kaascrème: meng die 5 ingrediënten en voeg naar smaak zout en peper toe. Rooster in een droge koekenpan op middelhoog vuur de zaden 4 minuten, blijf erbij. Strooi over aardappels en asperges in een schaal, lepel de crèmeerover, en bestrooi met granaatappelpitten.

 

 

Delilah van Eyck

Currently voice of ING online animations & video ( for example 'de voordelen van uw creditcard' , 'zelf invloed op de vaste hypotheekrente'), A.Vogel internal, Fixodent TV commercials. Playing small parts in Telefilm 'Hope' and upcoming Toen Mijn Vader Een Struik Werd directed by Nicole van Kilsdonk.