Langs in London

De Keuken gaat langs bij London! Want London is de zwager van De Keuken, en die zijn weer de stiefs van Singapore, en jaaa zo blijkt het een heel complot. 

Londen (en nu heb ik het weer over de stad en niet over de man) is voor mij zo exotisch als bijvoorbeeld Dakar, al denk ik dat ik zelfs na 31 jaar in Dakar nog beter de weg zou weten. Nee hoor ik lul maar wat, om het punt luister bij te zetten dat ik Londen echt niet goed onder de knie heb. Ik doe wel eens casual stoer over Parijs; ik ken het metronetwerk redelijk en snap de arrondissementen, ik heb een lievelings cafe in de Rue des Abbesses en zo nog wat adresjes, maar The Big Smoke – ik heb werkelijk geen flauw idee. Ik weet niet wat waar zit, bevat al die boroughs en councils niet en ik voel me er altijd een beetje ontheemd. Daar hou ik niet van, want being the global citizen that I used to be, wil ik altijd meteen weten welke bakker/slager/visboer/oesterbar/kaasknaap het beste is en me daar dan direct als een regular gedragen. Maar daarvoor ben ik niet vaak en nooit lang genoeg in Londen.

Dus hobbelde ik maar weer een beetje achter iedereen aan, me vergapend aan de kramen op die markt van Jem, verbazend om de 75 all-day breakfast zaakjes rondom zijn kantoor aan Oxford Street (kan NIEMAND meer zelf een boterham smeren?) en van de ene in de andere gelukzaligheid vallend tijdens de lunch in restaurant Artusi. Daar.Moet.Je.Heen. En naar Raw Duck, als je ook zo van het gevoel houdt dat je heel kalmpjes aan briefgeld in een versnipperaar aan het stoppen bent. (Wel echt goed eten! Maar laten we allemaal onder ogen zien dat shared dining een fantastisch staaltje geldversnipper marketing is; je blíjft bestellen)

En thuis weer zelf achter de pannen; makkelijk en zuunig. Recept voor snelle curry van bonen en tomaat met kruidenolie en croutons

1 grote pot witte bonen, uitgelekt
1 blik gepelde tomaten
250 ml passata (vries de rest in in een geschikte verpakking)
1 kleine ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld en gehakt
2 volle theelepels gemalen koriander
2 volle theelepels gemalen komijn
vooruit, ook een volle theelepel garam masala
2 eetlepels bak-olie
1 ‘klein’ of 1/2 normaal afbak stokbrood, nog niet gebakken, in grove stukken gescheurd
2 kleine tenen knoflook, ongeschild, geplet
Nog 1 eetlepel bak-olie
1 bosje koriander
1/2 bosje platte peterselie
1 eetlepel lekkere olie
staafmixer, liefst met hakmolentje/bakje

Zet de oven aan op 200 graden. Fruit in een pan met dikke bodem op zacht vuur de ui ongeveer 8 minuten in de bak-olie. Voeg de knoflook toe, fruit nog 2 minuten, en dan de specerijen erbij, 1 minuut. De bliktomaten erbij, kapot maken met een geschikte spatel, en de passata. Aan de kook brengen, vuur laag, deksel op de pan. Hussel het brood met bak-olie en de geplette tenen knoflook in een ovenschaal, voeg een beetje peper en zout toe en plaats in het midden van de oven. Laat alles ongeveer 10 minuten z’n gang aan, check het brood. Als dat goudbruin is, zet apart. Vis 1 van de tenen knoflook uit de ovenschaal en peuter uit het velletje. Begin met de helft van het teentje, staafmix samen met de koriander, peterselie en goede olie. Naar smaak zout en peper erbij, en proef of je nog meer van de geroosterde knoflook erbij blieft. Bonen bij de tomatensaus, nog even doorwarmen, opdienen met de croutons en kruidenolie. 

Delilah van Eyck

Currently voice of ING online animations & video ( for example 'de voordelen van uw creditcard' , 'zelf invloed op de vaste hypotheekrente'), A.Vogel internal, Fixodent TV commercials. Playing small parts in Telefilm 'Hope' and upcoming Toen Mijn Vader Een Struik Werd directed by Nicole van Kilsdonk.