Kom, met granen

Er ligt 1,2 kg rauwmelkse kaas in de ijskast te stinken en ook nog een obsceen grote gedroogde worst; verjaardagscomplimenten van één van de BF’s die direct vanaf een berg in de Savoie naar Matt toe kwam skiën. Ik ben daar heel blij mee en broed op te geven borreltjes waar we ze kunnen uitstallen, maar ik weet niet of ze het weekend zullen halen.

Londen voorziet mij altijd heel lief van oatcrackers want je hebt geen kaas beleefd totdat je het op zo’n havertoastje naar binnen hebt gemoffeld, en dan bedoel ik níet stiekem gemoffeld. Ik bedoel: omdat de cracker in kwestie de perfecte eigenschap van melige knapperigheid bezit, lijkt het woord ‘moffelen’ om niet precies te verklaren redenen toepasselijk in dezen. Probeer het maar eens, een hap van die brosse heerlijke muffigheid met smeuïg meurende kaas, een slok zacht rood eroverheen, en dan nog wat mompelen over Yanagihara of Garfunkel; borrelen op z’n best eigenlijk. Dat zou moffelen moeten heten. En niet zoals mijn dochters het steevast noemen: bobbelen. Hoewel dat dan weer een heel prima aanleiding is om het eens over Sean(ne) Paul te hebben.

Maar dat doen we niet want we moeten met de kinderen ook nog iets normaals eten vanavond dus laten we het daar over hebben. Houden jullie al van grain bowls? Een grote kom granen naar keuze met wat je maar wil erdoor en erop. Thuis verkoop je het als ‘pastasalade maar dan anders’. En warm, koud, of lauw maakt allemaal niet zo veel uit.

Rijst&Linzensalade met avocado, adukibonen en tomatendressing voor 3 of vier personen

   150 gram granen (droog gewicht) naar keuze. Ik kocht bij de Albert Heijn een zakje Rijst&Linzen (bij elkaar) maar dit kan ook met andere rijst, of couscous, of teff of freekeh of wat je maar leuk vindt. Bereid volgens aanwijzing op verpakking

   2 avocado’s in blokjes of plakken gesneden

   1 blik aduki- of zwarte bonen, uitgelekt

   75 gram veldsla

   voor ieder een gebakken ei

 

Voor de dressing:

   2 smaakvolle tomaten

   3 eetlepels goede olijfolie

   snufje suiker

   1 eetlepel balsamico azijn

   1/2 eetlepel witte wijnazijn

   1/4 teen knoflook, gepeld

   handvol basilicum- of peterselieblad

   zout en peper naar smaak

 

Verdeel de bovenste ingrediënten een beetje leuk over ieders kom. Blitz alles voor de dressing met een staafmixer en lepel over het eten. De dressing lijkt waterig, maar er is vrij veel nodig om die granen op smaak te brengen. Op deze manier hoef je niet je halve fles goeie olie in één avond op te maken.

 

Delilah van Eyck

Currently voice of ING online animations & video ( for example 'de voordelen van uw creditcard' , 'zelf invloed op de vaste hypotheekrente'), A.Vogel internal, Fixodent TV commercials. Playing small parts in Telefilm 'Hope' and upcoming Toen Mijn Vader Een Struik Werd directed by Nicole van Kilsdonk.