Dat is het hele eieren eten

Mensen beginnen regelmatig tegen mij over verschillende diëten, misschien in de veronderstelling dat ik er veel van af weet, en het grappige is dat dat klopt terwijl ik er toch bijna niets over lees. Vraag niet hoe het kan. Onlangs nog bijvoorbeeld de vraag of ik dat artikel had gelezen met de strekking dat diëten nergens goed voor zijn. Ik roep dan heel hard “maar dat weten we toch allemaahaaaal!”, waarna de steller verbaasd de wenkbrauwen optrekt en denkt (ik lees wel gedachten) “jij doet toch altijd aan EEN dieet?”

Nou….

Laat ik hier eens wat over opschrijven. Mede aangespoord door Rob’s tirade-light laatst jegens het type mens/meisje dat ‘eet’/fotoboeken koopt/verkoopt waarin genoemd meisjestype al dan niet topless gitaar speelt op een prei, en koolhydraten als het werk van de duivel ziet. (Waarom nooit eens twee bloemkolen veur de ontblote boezem? Superfood, schijnt.) En het is wel tijd voor een update sinds ik begin 2013 aan de wereld ontvouwde dat ik aan het Voedselzandloperen ging. Wat ik namelijk doe: ik grasduin door diëten. Ik rommel een beetje van dit, vul het aan met wat onzin over dat, en in het weekend gum ik alles weer uit door aan Mexicaans stoofvlees en gezouten pecan-caramel te doen. Maandag begin ik dan weer opnieuw met roggecrackers avocado, noten, spinazie, zoete aardappel, bonen, dikke soepen en 70%cacao.

De rest van gezin ondervindt hier geen last van, don’t worry. Die krijgen koolhydraten in alle vormen. Ja, en af en toe quinoa maar ze moeten toch 7 dagen per week eten, niet?

Het enige geloof dat ik hierin werkelijk aanhang, is dat iedereen normaal zouden moeten doen. Tuurlijk moet een mens aardappels eten, en brood; als het maar normaal brood is waarvan je weet dat het niet in een fabriek is verkloot met gore shit want daar helpen we niemand op de wereld verder mee. Ik heb de pech gehad dat ik in een vak heb gezeten waar ik op mijn uiterlijk ben beoordeeld, en daarnaast ook nog eens hing met the fashion set. Dan laat je die carbonara wel even staan, hoe treurig ook.

Iedereen kan bij mij terecht voor advies hoe gezond eten lekker te maken, maar rages en hypes zijn niet vol te houden als je wil dat je leven rijk en zacht is. Find balance, find joy.

 Zin in curry? Deze is makkelijk en snel! Tenminste als je een staafmixer met zo’n hakmolentje hebt…

 

Aziatische curry met kousenband en garnalen

 

   stuk gember ter grootte van een halve duim

   2 tenen knoflook, gepeld

   het wit van twee bosuien

   3 djeroek peroet blaadjes (kaffir limoenblad)

   1 citroengras stengel (de kern, in stukken)

   1 rode peper indien zonder kinderen

   2 theelepels kurkuma

   2 eetlepels sesamolie

   1 eetlepel vissaus

   1 eetlepel sojasaus

   1 eetlepel limoensap

   1 blik kokosmelk (400 ml)

   450 gram garnalen (ik had gepelde, ontdarmde uit de vriezer)

   ca. 300 gram kousenband

   half bosje koriander, gehakt

 

Ontdooi de garnalen als ze uit de vriezer kwamen. Maal alle bovenste ingrediënten fijn met de staafmixer. Zet een pan met dikke bodem op laag vuur en verhit daarin de curry pasta 1 minuut. Giet de kokosmelk in de pan en breng zachtjes aan de kook. Was de kousenband en snij in stukjes van 2 cm. Doe in de pan en laat in ca. 8 minuten gaar worden. Voeg de garnalen toe en kook ze een paar minuten mee tot ze roze zijn gekleurd of, indien al gekookt, goed heet. Breng de curry op smaak met zout en peper. Serveer in kommen met gekookte of gebakken rijst, bestrooid met koriander en het gehakte groen van de bosui.

 

 

Delilah van Eyck

Currently voice of ING online animations & video ( for example 'de voordelen van uw creditcard' , 'zelf invloed op de vaste hypotheekrente'), A.Vogel internal, Fixodent TV commercials. Playing small parts in Telefilm 'Hope' and upcoming Toen Mijn Vader Een Struik Werd directed by Nicole van Kilsdonk.