HILVERSUM

Binnen 24 uur van kolkend, walmend en dampend Delhi naar uitgestorven, ingeslapen en overmiezerd Hilversum. Alle heimwee naar Nederland werd in een nanoseconde uit me weggezogen.

Niet toen ik met de presentator sprak, een jongen van bijna mijn leeftijd, die ik niet kende maar die ik begreep. En ook niet toen ik de volgende dag bij mijn oude stamkroegje in Amsterdam koffie dronk en er oude bekenden aanschoven. Of toen een jongen me toevertrouwde dat hij een eerste date had met de jongen die net het café in was geschoten om schaatsen te zien, en dat hij was vergeten dat er schaatsen was maar de date, die van sport kijken hield, niet. Of toen ik naar de bios ging waar een lieve vriendin van vroeger werkt die de kaartjes scheurde. Of toen ik over de grachten fietste met wangen gloeiend van de regen en wind. Of toen ik bij de Albert Heijn een kar vollaadde met etenswaar.

Net geland in Delhi, kreeg ik een sms: ‘Ruik je Delhi al?’ Ik rook toen ik via de slurf het vliegtuig verliet, bij de douane, bij de bagageband – waar een man me voor een rugbreuk behoedde door mijn volgestouwde koffer vast te grijpen toen ik die van de band af sleurde. Ik rook niets. Buiten: de vertrouwde geur van verschroeid rubber, heel vaag. De zon scheen. De lucht was blauw. De chauffeur deed zijn best om rustig te rijden. Mijn dochter van drie installeerde zich in mijn koffer om de kaas en hagelslag en stroopwafels en rookworsten uit te pakken. Die van vijf klom in me als een aapje toen ik haar ophaalde van school.

Duizelig van de jetlag en volkomen tevreden omdat ik weer was herenigd met mijn kinderen, ben ik een kleine zekerheid rijker: ik ga nooit in Hilversum wonen.

Marte Kaan

In 2012 I founded Nomad Expat Coaching & Counseling (www.nomadexpatcoaching.com). I work mainly with expat clients, online and face to face, mostly with techniques derived from Cognitive Behavioral Therapy and Acceptance and Commitment Therapy and sometimes more experiential methods like focussing. Besides working as a psychologist I write essays and short stories. Currently I am working on my first novel. https://martekaan.wordpress.com