Counter cyclisch investeren

Soms hoor je een term of een woord waarvan je weet dat het weinig voor de hand liggend is dat je deze veel zult gebruiken, maar dat je op een onlogische manier aanspreekt. Ik heb dat bijvoorbeeld bij kogellager, of bij thermische stratificatie, en ook bij amfetamine en ketose. 

De laatste tijd denk ik vooral aan counter cyclisch investeren. Soms onthult de onbewust aangestuurde voorliefde zich onverwacht. Zo ook met dat counter cyclische verhaal. Dat zit zo. Ik zou momenteel prima overspannen kunnen raken. Mijn preventieve maatregel is dat ik op de momenten van topdrukte - ziek kind, hevig een deadline overschrijdend, afspraken nu-nu-en-nu, een verstopte gootsteen en een kapotte cv-ketel - iets heel anders ga doen (behalve dat zieke kind, dat zet ik met een paracetamol voor de buis, met een extra trui omdat de ijsbloemen op de ramen staan). Ik ga een stukje schrijven waar ik geen stuiver voor krijg, foto’s sorteren, hardlopen, boeken kopen en lezen in een café (dubbel fout & counter: niet alleen tijd maar ook geld verspillen). 

Achter deze schijnbare struisvogelpolitiek schuilt een paradoxale realiteitszin: als ik nu niet iets keihard laat mislukken dan loopt het slecht met me af, en dus ook met dat kind en met haar zus trouwens ook. Dit zorgt er voor dat ik normaal blijf functioneren. Althans: dat ik blijf functioneren punt. Er gaat van alles mis. Mensen ergeren zich aan me, worden boos en veinzen teleurstelling. Ik weet het, zeg ik. I fcked up. En dat spijt me. Maar net niet genoeg om de volgende keer wel mijn rug te breken door te proberen alle borden in de lucht te houden. Dat lukt bovendien toch niet en dan gaan niet alleen de borden stuk, maar ik ook. Terwijl het juist zo goed gaat.

Marte Kaan

In 2012 I founded Nomad Expat Coaching & Counseling (www.nomadexpatcoaching.com). I work mainly with expat clients, online and face to face, mostly with techniques derived from Cognitive Behavioral Therapy and Acceptance and Commitment Therapy and sometimes more experiential methods like focussing. Besides working as a psychologist I write essays and short stories. Currently I am working on my first novel. https://martekaan.wordpress.com