Cold Open

Terwijl de makelaar me met haar blauwe ogen aankijkt en fluistert ‘No bluffing, they actually have two other potential buyers’, denk ik aan de scene uit Total Recall waar Quaid moet beslissen of hij wordt voorgelogen of niet. Dr. Edgemar beweert dat het niet uitmaakt als hij wordt neergeschoten maar Quaid ziet een klein zweetdruppeltje over z’n wang weglopen; het ultieme bewijs dat Dr Edgemar liegt.

De zoektocht naar onze ‘place under the sun’ is sowieso een film met slechte acteurs, variabel landschap en vooralsnog geen happy end. Om te beginnen de acteurs. Dit zijn veelal vrouwelijke makelaars, niet behept met enige vastgoed opleiding maar wel met een witte Toyota Corolla of Ford Mondeo en een mapje met goedkope uitdraaien van de panden die we gaan bekijken. Makelaar is in Portugal geen beschermd beroep en een verkopende partij gaat niet met één maar liefst met zoveel mogelijk makelaars tegelijk in zee. De onderlinge mores hebben bepaald dat de makelaar die de kopers als eerst bij het pand brengen, ook de courtage krijgt. Geen wonder dat het landschap voortdurend wisselt want elk gesprek op kantoor krijgt steevast de – voorspelbare – wending: ‘Zullen we anders even gaan kijken, ik heb toevallig net even tijd’. En als we eenmaal in de auto zitten is de volgende opmerking meestal ‘nu we toch in de buurt zijn, wil ik dit ook nog even laten zien’ waarna we langs bochtige wegen en uitzichtloze velden bij een kansloos pand aankomen.

Overigens is het landschap in Algarve sowieso aan het veranderen nu Ikea z’n eigen Disneyland bouwt aan de rand van Faro. Met de welwillend medewerking van het voltallige gemeentebestuur en diverse andere ambtenaren die zich door Billy laten omkopen, worden wegen omgelegd, gaat de waterhuishouding op de schop, zijn viaducten omgelegd en krijgen de bewoners van het idyllische St Barbra de Nexe binnenkort een blauwe doos als uitzicht in plaats van de lonkende zeekust. 

De tegenspelers zijn de verkopende eigenaren. Het zal zeker aan onze selectie van panden liggen maar vooralsnog zijn het vrijwel altijd Engelsen, vrijwel allemaal op leeftijd en bij de meesten is de man ernstig ziek en willen ze met spoed terug naar de UK. En weer let ik op het parelen van een druppeltje zweet… Het zijn waardeloze acteurs. De rondleiding is altijd een feest, het pand een ‘gem’ en de omgeving ‘o so quiet’. Niets over overlopende septic tanks, verouderde gasleidingen, nachtelijke feestjes bij de buren, slecht internet of gewoon onbereikbare wegen bij hevige regenval. Gelukkig doen we onze bezoekjes in de winter. Tochtige deuren en het ontbreken van enige verwarming vallen in de zomer immers net te makkelijk weg tegen de bloeiende bougainville en de wijn op het terras.

En zoals elke film, kennen we ook de onvermijdelijke flashbacks. De kunstenaar Armando sprak niet voor niets van schuldig landschap. Tegenwoordig spreken we uiteraard vooral over Chi lijnen. Bij enkele van onze juweeltjes waren de Chi lijnen voelbaar een andere kant op gegaan. Maar het kan ook zijn dat de hondenkadavers die we twee keer in een bassin zagen liggen, ons een wat onbestemd gevoel gaven. Hoe dan ook, naast de harde criteria als prijs, aantal kamers, locatie (locatie, locatie) zijn we ook bijzonder gevoelig voor Chi en Feng Shui. Misschien toch maar eens met Singapore overleggen…

Rob Does

Rob Does is the Founder and Chief Executive Officer of the fast growing travel community Gymaround (www.gymaround.com). Helping travelers worldwide to stay fit and energized by offering the best deals on day and week passes for the best gyms, health clubs and studio’s. He is also the CEO of Ithaka Group, an international research and branding agency. • Enthusiastic early stage entrepreneurship • Development of business concepts • Effective marketing expert and strategic planning • Translate customer needs and delivering strong results - international orientation, bridging cultures