De koolhydraten in mijn leven

Een oud-collega, de buurman, de vriend van m’n nichtje en twee meiden in het jeugdkoor. Allemaal bevangen door de dezelfde mythe. Koolhydraten zijn passé en een moderne maaltijd bestaat volgens deze nuffige Rens Kroes lookalikes uit groenten, bonen, quinoa en wat vis. Maar niet voor mij! Voor mij hoort een gezonde portie pasta, rijst, risotto of brood bij een volledige maaltijd. Ok, ik ben dan niet het evenbeeld van Radmilo Soda - de immer strak gespierde en getergd kijkende personal trainer van RTL Obese. Maar dat ligt meer aan de wijn en de pastéis de nata en zeker niet aan de carbs. Dus ik eet patat, couscous, tortilla’s, taco’s, pannenkoeken, naan, croutons, pizzabodems, bladerdeeg, cornflakes, havermout, muesli en cruesli. Alles behalve aardappel…

Aardappels hebben me nooit kunnen bekoren. Ze zijn me te laf, te kruimig of juist te hard. De enige manier om ze lekker te maken is flink prakken. En prakken kan niet als je ouder bent dan twaalf. Voor mij geen aardappel dus… Totdat ik in Portugal kwam. Want in Portugal is het bereiden van de aardappel tot kunst verheven. Nooit at ik een smakelijker aardappel dan in dat groezelige tentje aan de weg naar Sagres in het uiterste zuidwesten. Nooit genoot ik meer van het zalvige mondgevoel van een aardappel zonder jus, uitjes of spekjes klaargemaakt. Voor de duidelijkheid hebben we het hier dus over de gewone gekookte aardappel. Geen trendy bereidingswijzen, geen moleculaire fratsen of bedjes van spinazie. Precies goed, niet te droog en domweg te lekker om te pureren.

Als rabiate vegetariër vergt het enig geduld om in de Méditerranée aan je trekken te komen. ‘Vegetariano? Geen punt hoor, er zitten groenten bij de biefstuk!’ glimlachte de vriendelijk dame van het hotel-restaurant me vorige week nog toe. Dus om niet elke keer bij de salade uit te komen of de Portugese omelet, kies ik af en toe de vis van de dag. Vers gevangen, met liefde en veel olijfolie gegrild en dus geserveerd met gekookte aardappel. Of zoals de Portugese zeggen ‘com todos’ waarna ze er geduldig nog een roosje broccoli naast leggen.

Maar wat maakt deze aardappels zo onweerstaanbaar? Ik ben er eerlijk gezegd nog niet achter. Het zal het zeezout zijn dat gebruikt wordt, wellicht een vleugje knoflook en goede olijfolie. Maar meer komt er niet aan te pas, zoveel is duidelijk. Het kan natuurlijk ook aan het Portugese uitzicht liggen. Alles smaakt nou eenmaal beter op een terras in de zon met een mooie fles Vinho Verde. Hierbij daag ik mijn medeblogger op deze site Delilah van Eyck dan ook uit om binnenkort een recept te presenteren met gekookte aardappelen. Dan probeer ik het ook een keer in Nederland. Het zeezout, gekocht op de plaatselijke markt in Lagos, staat al klaar.

Rob Does

Rob Does is the Founder and Chief Executive Officer of the fast growing travel community Gymaround (www.gymaround.com). Helping travelers worldwide to stay fit and energized by offering the best deals on day and week passes for the best gyms, health clubs and studio’s. He is also the CEO of Ithaka Group, an international research and branding agency. • Enthusiastic early stage entrepreneurship • Development of business concepts • Effective marketing expert and strategic planning • Translate customer needs and delivering strong results - international orientation, bridging cultures